Com és una sessió?

Molta gent que m’he trobat pel camí es mostra curiosa al voltant del que passa dins d’una sessió real de psicoteràpia amb un pacient.

He creat este apartat per a contar com veig jo, o com jo crec que funciona una sessió tipo de psicoteràpia.

Una sessió és un encontre d’una duració màxima d’una hora, entre dos o més persones, on s’intenta averiguar quin és el fil conductor que lliga tot el que passa al voltant d’eixos seixanta minuts. Podem dir que del que es tracta, és de trobar la contactonomia   que subjeu a eixa situació. Si voleu saber més sobre contactonomia, visiteu la pàgina de José Manuel Fallos, a l’apartat “enllaços”. Més avant vos parlaré del Contacte, ara només vos diré que l’estudi de la forma que tenim de contactar, és en el que base el meu treball terapèutic.

El primer que faig quan arriba un pacient a consulta, és preguntar-li amb que vé, quina cosa l’ha dut fins ací, o quin pensament duia al cap mentres pujava a la consulta. Un cop acollit l’estat present, el que intente és obrir un diàleg al voltant de com fa la persona per a relacionar-se amb els altres, agafant com a example la forma que té de relacionar-se amb mi.

Jo intente ficar veu al llenguatge no verbal, als silencis, i a les emocions/pensaments/sensacions/sentiments/… que van aflorant al llarg de una sessió. Una metàfora que se’m acudeix per a descriure l’inici del procés terapèutic, seria el mudar-se a una casa nova. Primer fiques atenció en la distribució, en la orientació de les finestres i les portes, …etc.  I vas caminant per eixa casa  i vas obrint portes, i descobrint estàncies, obres cortines i alces persianes per a que entre la llum, i pugues vore com està organitzat l’espai.

No solc fer preguntes, a no ser que tinga molta curiositat; Em deixe portar per la situació que es crea, intentant no forçar res, explicant o demanant explicacions més detallades d’aquelles coses que trobe més interesants per al treball terapèutic bàsic: el Contacte. M’interese molt per la forma de contactar que té la persona que tinc enfront, si es tracta d’una familia em fixe en la forma de contactar que tenen com a grup social.

I que és el contacte? segons la Teràpia Gestalt que he estudiat, el contacte  és la unitat elemental del procés relacional. Es a dir, mitjançant els contactes que fem, ens relacionem amb la parella, amb el pare, amb la feina, amb eixa mania que tinc que no hi ha manera de llevar-me-la, …etc. Amb el nostre entorn en general.

I cap al final de la sessió sempre m’agrada fer un xicotet resum de totes les coses que s’han abordat, malgrat no sempre és possible.  Si dona temps, solc demanar a la persona que em diga que s’emporta de la sessió, que cosa li ha cridat més l’atenció, que sensacions han sigut les més relevants, …etc. I és en eixe punt on ajornem l’encontre, el fiquem “en pausa” fins a la pròxima trobada.

Espere haver servit d’ajuda amb la meua explicació!

Per a dubtes, aclaracions i rèpliques, deixeu per favor un comentari. Hi estaré encantat de llegir-vos.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s